Rehberlik Nedir?

24.10.2018 229

Rehberlik Nedir?

Rehberlik, bireyin kendini anlaması, problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması, sahip olduğu yetenekleri geliştirmesi, çevresi ile dengeli ve sağlıklı bir iletişim kurabilmesini sağlayarak, kendini gerçekleştirmesi için yapılan yardımlardır.

Rehberlik; çocuğun elinden tutup yürütmek, bütün ihtiyaçlarını karşılamak, öğrenciyi korumak, her sıkıntıdan kurtarmak, yapamadıklarını onun yerine yapmak, sadece bilgi aktarmak, öğüt vermek, telkinde bulunmak  değildir. Rehberlik karşısındakini dinleyip, ona önündeki seçenekleri görmesi yönünde yardımcı olmaktır. Bireyin ileride karşılaşacağı problemler için öngörü kazandırmak, problemlere hazır hale getirmek, çözüm için beceri ve anlayış oluşturmaktır. Öğrencinin kendini tanıması, ortaya koyması, kendi kararlarını kendisi vermesi, kendi hayatını kendisi yönlendirmesi ve sonuçlarından sorumlu olması işidir.

24-10-2018